top of page

Kjele for bål & primus

Jeg får ofte flere spørsmål om hvilken kjele jeg bruker på bålet. Det er ikke alltid lett å velge i et hav av muligheter - men her har du mine tanker og preferanser.


I dette innlegget kommer jeg til å nevne hvilke kjeler jeg har og hvorfor jeg har valgt disse. Ettersom bål og primus er to veldig ulike ting så har jeg flere kjeler.

Husk at dette er min mening og det som fungerer best for meg. Når du skal kjøpe kjele for ditt eventyr så må du velge det som passer deg best - men her håper jeg å kunne gi noen tips og tanker.


På bildet: Wok på bål, hentet fra boken "Mat på bål"


Til bål:

Når jeg lager mat på bål vil det være hva jeg lager- og turens lengde som avgjør hvilken kjele jeg velger. Jeg har nemlig to favoritter, begge med hver sin store fordel og ulempe.


Til lengre turer hvor vekt betyr litt, velger jeg min favoritt, Eagle Leirkjele (2,5l). Denne kjelen har mulighet for å henges over bålet i for eksempel en grein eller i en bålpanne. Den har sin store fordel at den er superlett, enkel å rengjøre og tåler en støyt. Den veier bare 380g! (Jeg har også denne kjelen i 4l versjonen, den veier 540g)


På bildet: Eagle Leirkjele (4l)


Når turen er kort, eller jeg skal lage noe med mye melk eller fløte i, da velger jeg alltid å dra med meg en støpejernsgryte. Den jeg bruker er Espegard sin emaljerte støpejernsgryte. (4l) Fordelen me


d disse grytene er at maten ikke brenner seg like raskt, de står veldig stødig i bålet og maten holder seg varm lengre om du spiser litt sakte. En god bonus er muligheten for å lage grytebrød - altså et brød som stekes i gryta ved å legge varme glør/kubber inntil og oppå gryten. Den store ulempen med disse er vekten, med sine 5kg er den ikke førstevalget på alle turer - men veldig fin å ha på små eventyr!


På bildet: Espegard støpejernsgryte (4l)


Til primus:

Når jeg først har med meg primus på tur, så er ofte turen lang. Derfor bruker jeg en liten brenner fra Jetboil, det fungerer utmerket til å varme opp vann til tørka turmat! Men det kan jo bli kjedelig, heldigvis finnes det en god gryte som passer på jetboilsystemet. (Og andre) Jetboil sin egen kokegryte (1,5l) har lav vekt og gode egenskaper som "flux ring", en ekstra ring under kjelen som fanger opp ekstra varme.


Ellers har jeg såvidt fått testet sammenleggbare kjeler fra Sea to summit, disse har så langt fungert veldig bra! Lav vekt og helt flatpakket når man går på eventyr er en soleklar fordel.På bildet: Sea to summit sammenleggbar kjele. (Ikke for bål!)


Skal du bare velge en?

Her er det vanskelig å bare velge en. Tenk gjennom hvor du vil få mest bruk for den, og hvilke turer du går. Til bål vil mitt beste tips være leirkjelen til Eagle, den er lett, tåler mye og fungerer utmerket på små og store bål - så vell som primusen. Dersom du bare bruker primus, ville jeg valgt en mindre kjel, gjerne sammenleggbar.Psst! Trenger du tips til hva du kan lage på bålet? Da bør du sjekke ut boken min, "Mat på bål".


Commentaires


Bli inspirert i boken min,
Mat på bål!


I denne boken finner du 50 gode oppskrifter for mat på bål. Med inspirerende bilder og god mat. Alt fra enkle kanelboller til fyldigere gryteretter, gode middager og smaksrike desserter.

bottom of page