top of page

Stekepanne for bål & primus

Jeg får ukentlig flere spørsmål om hvilken stekepanne jeg bruker på tur og hvorfor akkurat den. Derfor tenkte jeg som så at det helt sikkert er flere som lurer på dette, og siden du er her nå så regner jeg med du er en av dem.


I dette innlegget kommer jeg til å nevne hvilke stekepanner jeg har og hvorfor jeg har valgt disse. Ettersom bål og primus er to veldig ulike ting så har jeg to stekepanner.

Husk at dette er min mening og det som fungerer best for meg. Når du skal kjøpe stekepanne for ditt eventyr så må du velge det som passer deg best - men her håper jeg å kunne gi noen tips og tanker.

På bilde: Eagle Non-Stick Alu Kvist


Til bål:

Jeg begynner med den jeg bruker aller mest, og det stekepannen for bål. Der har jeg en soleklar favoritt: nemlig "Eagle Non-Stick Alu Kvist". Denne stekepannen er veldig lett uten at det går utover kvaliteten. De runde kantene gjør det også veldig lett å jobbe med maten når det blir litt mye mat i pannen. I tillegg er det mulig å bruke en grein fra naturen for å forlenge skaftet, en stor fordel når jeg lager mat på bål og det blir for varmt. Det er dog ikke så ofte jeg bruker den sistnevnte funksjonen siden skaftet er langt i utgangspunktet og ikke leder særlig mye varme.


Noen stekepanner kommer med teflon. Disse vil jeg fraråde deg å kjøpe da min erfaring med disse er at teflon-laget løsner i varmen fra bålet.


Til primus:

Av og til er det uaktuelt å tenne bål. For eksempel om sommeren når det er forbud mot bål, eller når jeg går langt og lenge og ikke orker å bære med ved. I disse tilfellene bruker jeg primus, og da bruker jeg en helt annen stekepanne.


Her bruker jeg "Monashee stekepanne". Den her liker jeg godt da den har mønster på undersiden. Mønsteret gjør at stekepannen sitter mer stødig på brenneren og varmer jevnere. Denne er lavere og tar dermed mindre plass i ryggsekken. Det er også en fordel at den er har relativt lav vekt.


Primus = Gassbrenner, bensinbrenner eller andre forbrenningsdingser med regulering.

På bilde: Monashee Stekepanne


Vil du bare ha en stekepanne?

Det er helt klart mulig å bare bruke en stekepanne til alle eventyr. Men det du må huske på er at bål ofte gjør at stekepannen dekkes av sot som er vanskelig å vaske bort og som gjør annet utstyr skitten om de ligger sammen. Av de to jeg har så ville jeg uten tvil valgt "Eagle Non-Stick Alu Kvist" om jeg bare kunne valgt en. Det medfølger heldigvis en oppbevaringspose så du slipper å få sot på alt du har i ryggsekken.

Opmerkingen


Bli inspirert i boken min,
Mat på bål!


I denne boken finner du 50 gode oppskrifter for mat på bål. Med inspirerende bilder og god mat. Alt fra enkle kanelboller til fyldigere gryteretter, gode middager og smaksrike desserter.

bottom of page