top of page

Kuppeltelt VS Tunneltelt

Det finnes et hav av telt, i alle størrelser og former. Det kan være vanskelig å forstå hvilket telt som passer best for deg når du leser om telt på butikken. Modellene du ser mest av er kuppel- og tunneltelt. Nå skal du få lære mer om fordelen og ulempene begge har.

Kuppeltelt

Disse teltene er ofte romsligere med god takhøyde. Teltene har kryssende teltstenger, som gjør at de kan stå av seg selv uten barduner om nødvendig. Det er en stor fordel om du ferdes i terreng med mye stein, langs kysten eller av andre grunner ikke får bardunert godt.


Fordeler:

  • kryssende teltstenger - kan stå hvor som helst uten barduner.

  • stor takhøyde

  • flere innganger

  • robust i skiftende vær- og vindforhold


Tunneltelt

Selv om disse er mindre romslig en kuppeltelt, er ofte disse en favoritt blant turfolk. Teltstengene krysser ikke, noe som gjør det lettere å sette opp. Spesielt for deg som er på tur alene, eller er fersk på fjellet. Disse teltene er lavere under taket, noe som reduserer vekten i forhold til plass.


Fordeler:

  • lett å sette opp, spesielt alene

  • lavere vekt i forhold til plass

  • god plass i fortelt til matlaging og oppbevaring

  • aerodynamisk med kortsiden mot vindenHvilket telt er best for deg?

Når du skal velge telt, er det stor fordel å tenke nøye gjennom bruken først. Hvor skal du for det meste være på tur? Foretrekker du god plass eller lettest mulig oppsett? Personlig liker jeg best tunneltelt, ettersom disse tar mindre plass i sekken, ofte veier mindre og står støtt i vind, når du setter de opp med kortsiden mot vinden. Men du skal kanskje på roadtrip og vil heller ha stor plass med god takhøyde?


I korte trekk vil et kuppeltelt egne seg best langs kysten eller i områder du kan slite med bardunering. Det er et perfekt reisetelt når vekt ikke betyr noe og perfekt for deg som liker å slå camp for å gå flere dagsturer fra et og samme sted.


Et tunneltelt er for deg som går langt. Som skal krysse vidder og vil bruke minst mulig tid til å sette opp teltet og som trenger lavest mulig vekt i sekken.


Det finnes selvsagt et hav av andre ting som spiller inn her. Det er ikke gitt at det som passer best for meg, er best for deg. Derfor håper jeg disse punktene hjelper deg å forstå mer av teltene som finnes der ute. Før du kjøper eget, anbefaler jeg at du leier telt for å finne ut mer om hvilket telt som passer deg best. Dersom du ikke bruker teltet mer enn et par ganger i året, vil også leie være billigere og bedre for miljøet enn å eie.


Se teltene satt opp, i denne videoen:Comments


Bli inspirert i boken min,
Mat på bål!


I denne boken finner du 50 gode oppskrifter for mat på bål. Med inspirerende bilder og god mat. Alt fra enkle kanelboller til fyldigere gryteretter, gode middager og smaksrike desserter.

bottom of page