top of page

Herlige lussekatter

Den 13. desember er Luciadagen, en dag med mange tradisjoner. Den beste, mest smakfulle av dem er jo helt klart «Lussekatter». Du har helt sikkert smakt dem før og helt sikkert laget dem hjemme. Men har du noen gang laget dem på bål? Det er faktisk mulig. Du må bare bruke en litt annerledes oppskrift en hjemme. Bål og stekeovn er to veldig forskjellige ting, derfor må oppskriften tilrettelegges litt. For at både store og små skal lykkes så tok jeg utgangspunkt i den velkjente «pinnebrød» oppskriften, og blandet den sammen med oppskriften på Lussekatter. Da får du en deig som kan stekes på bål samtidig som du beholder smaken og gulfargen i den tradisjonelle lussekatten.Oppskrift på Lussekatt for bål:

  • 8dl hvetemel

  • 1dl sukker

  • 1ts kardemomme

  • 1ts bakepulver

  • 0,5g safran (Kan byttes ut med ½ ts gurkemeie)

  • 5ss flytende melange

  • 2 dl helmelk


Bland sammen alt det tørre og tilsett så det flytende. Tilpass mengden mel dersom deigen er litt bløt. Anbefaler å ta med litt hvetemel ut på tur dersom du oppdager at du trenger mer på camp.


Lag glutenfrie lussekatter ved å erstatte hvetemel med glutenfritt mel. Kan også kutte melken, men tilsett gjerne mer smør da.


Så kommer det morsomme – lage lussekatter på bål!

Start med en klump deig og rull den til tynn pølse. Form en «S» av pølsen og stikk den på en spikket pinne. Legg i den karakteristiske rosinen i hver ende av S’n og voíla! Nå kan du steke lussekatten din på indirekte varme over bålet. Unngå direkte flammer så slipper du å svi dem.

Dersom du syns det er vanskelig å forme eller steke S’n så kan du gjøre som ved vanlige pinnebrød – snur en lang tynn pølse rundt og rundt en spikket pinne.

Når hele lussekatten har fått en fin gyldenbrun farge med glimt av gult så kan du begynne å spise! (Det går helt fint om den er litt svidd også) Bon appétittComments


Bli inspirert i boken min,
Mat på bål!


I denne boken finner du 50 gode oppskrifter for mat på bål. Med inspirerende bilder og god mat. Alt fra enkle kanelboller til fyldigere gryteretter, gode middager og smaksrike desserter.

bottom of page