top of page

Telt: På vinterstid

Nå vil jeg dele noen tips, og en pakkeliste for telting i minusgrader. Fra en frysepinne til en annen.

Fin den beste campen.

Sett opp camp i ly for vinden. Det er lurt bruke spade til å grave litt snø om nødvendig. Du må nok på do i løpet av tiden dere er der. Lag derfor en «vei» til et avtalt sted dere kan gjøre bimmelim og bommelom. Så slipper dere å vasse i snø på natten eller i mørket.


Lag god, varm mat.

Kroppen bruker mye energi på å holde seg varm. Varm mat vil dermed hjelpe på med å holde deg varm. Dessuten smaker det mye bedre enn tørr mat. Kakao eller gløgg er også en fin måte å holde varmen samtidig som du koser deg max på tur!


Sov godt!

Bruk et liggeunderlag av skum, med varmereflekterende materialer underst og bygg opp med et liggeunderlag med isolering over. Da blir det betydelig mindre varmetap. Reinsdyrskinn er også fint å bruke underst. Soveposen bør være av dun. Men husk at dun kollapser når det blir fuktig!


Fryser du?

Ha med et ekstra ullsett du kan skifte til når du kommer inn i teltet. Legg deg i soveposen når du ikke har tenkt å være ute mer. Kok opp vann og ha i en varmeflaske eller drikkeflaske som tåler det. Legg den inn i soveposen så holder du bedre på varmen. Gjenta rett før leggetid! Det er lurt å trekke en sokk rundt flasken før du legger den i soveposen.


Tøm tanken før leggetid.

Kroppen bruker unødvendig mye energi på å holde tiss og bæsj varmt. Tøm tanken godt, i god avstand fra teltet, før du legger deg for natten.

Meld fra hvor du går! Husk fjellvettreglene - og meld fra hvor du går og når du kommer tilbake. Det er kanskje en av de viktigste tingene du må gjøre.


Pakkeliste for vintertur:

Ullundertøy

Ekstra sokker til å ha i teltet

Tykke raggsokker

Lue & buff

Votter

Dunjakke

Liggeunderlag med isolasjon

Liggeunderlag av skum eller reinskinn

Sovepose av dun - tykk!

Liten innerpose

Drikkeflaske (som tåler kokende vann)

Brenner & kjel

Noe å spise av og med

Mat (skjær opp hjemme)

En liten spade

Hodelykt og ekstra batterier

Ryggsekk (60-80L cirka)

Helårstelt & snøplugger


Lurt å ha med førstehjelpsutstyr, ekstra klær og ullundertøy, vanntette poser og tørrmat for sikkerhetens skyld!bottom of page